viernes, 8 de mayo de 2015

TRAFIC AGLOMERAT SPRE PENITENCIARE



Ştiam, când am deschis primul ghişeu pentru schimbat monede politice, că unele dintre acestea se vor devaloriza, inevitabil, şi în locul lor vor apărea altele, fără să tulbure prea mult privilegiile celor dinainte - autonumiţii baroni, multiplicaţi de la centru spre margine, până la nivel de cartiere. Stăpâni pe întreaga geografie economică şi financiară a ţării. Siguri că nici o lege nu-i va clinti din fărădelegile lor. Mai ales că se sprijineau unii pe alţii, într-o confrerie ca de falenster, nedumerindu-şi votanţii prin trecerea de la o ideologie la alta. Aidoma minunilor din aşa zisa revoluţie, când ne-am culcat cu Trei culori cunosc pe lume şi  ne-am trezit cu Deşteaptă-te, române.
E greu, totuşi, să treci de mai multe ori de pe un mal pe altul, fără să cazi, măcar odată, în volvura apelor. Oricât de trainică, reţeaua de complicităţi şi compromisuri se destramă la unul din colţuri, şi dacă-ncerci s-o repari dar nu şti cum să ţeşi, mai pierzi un punct de sprijin. Şi nu-i frumos să vorbeşti urât despre un pod până nu l-ai trecut.
            Acum, că premoniţia mea s-a împlinit, baronii devalorizaţi rostesc în gând Zdrobite cătuşe în urmă rămân..., convinşi de adevărul lor şi siguri că-l pot dovedi. Dezinvoltura manifestă, cu cătuşe la mâini, plăcerea de a le ridica deasupra capului, ca pe nişte inele de logodnă, nu-i  decât o tiflă dată opiniei publice, înainte de a se lăsa duşi la puşcărie, în arest preventiv, ca la o nuntă abia începută. 


Amănuntul că mulţi se întorc repede la casele lor, în arest la domiciliu,    să-şi dreagă mahmureala - confundând castraveţii muraţi cu şerbetul de zmeură -  nu trebuie să ne îngrijoreze. Ritualul este pus în practică în mod oportun, de cei în drept s-o facă. Bănuind că s-ar putea să fie nevoiţi să înveţe şi ei jocul miresei. 

 
 
Pericol care, spre uimirea politicienilor în funcţie şi a parlamentarilor activi – şi marea mea nedumerire -, s-a transformat în certitudine: în ultimii ani, traficul spre penitenciare a început să se aglomereze, dubele poliţiei transportând zilnic (mai ales noaptea), spre celulele proaspăt văruite, parlamentari, miniştri, viceminiştri, secretari de stat, consilieri, primari, poliţişi, grefieri, judecători, procurori, etc. 
Altfel spus, monedele politice ale momentului, adică VIP-urile (very important person) noastre.Mai pe înţeles, amintindu-mi definiţia folosită de bardul de la Mirceşti, patrihoţii noştri.


Madrid, mai 2015
Notă:  Consider că spectacolul cătuşelor - indiferent cei încătuşaţi - este o degradare a persoanei, a condiţiei umane, a instituţiilor care îl produc şi a presei noastre, mai ales a televiziunilor, care au la dispoziţie, pentru imagini frumoase, întreaga natură.
..........................................................................................  
© Darie Novăceanu -2015. Rezervate toate drepturile.