jueves, 27 de junio de 2013

Florinel Enache



Cu o singură mână

            Cutremurător, destinul lui Florinel Enache, militarul român polimutilat, în Afganistan, sfârtecat de o mină artizanală. Proslăvind faptele lui Mohamed, talibanul care a fabricat-o într-o peşteră din munţii de piatră pustie, nu s-a gândit şi la faptele lui.
            Ce poţi să faci când nu mai ai, din tot trupul, decât o mână schilodită?
Absolut nimic. Doar să-ţi ştergi lacrimile, până se vor usca singure.
            Oribile, oripilante, hidoase surâsurile largi ale lui Michelle şi Barack Obama, în vizită la căpătâiul lui. Aparte, dar împreună, zâmbetul asistentei lui Florinel, românca gureşe Lilly (Liliana? Ileana?) Pierce. Surâsul său, candelă stinsă.
            Arhicutremurătoare, atitudinea şi conduita morală a presei spaniole. Am luat textul, aşa cum l-am întâlnit HotNews, i-am adăugat diacriticile româneşti, şi l-am trimis la mai  multe publicaţii, considerând că nu este o ştire efemeră despre pomeţii, sânii şi fundurile de plastic ale unor celebrităţi femenine, atât de bine făcute, încât îţi trebuie şase mâini să le poţi mângâia. Nici despre o noutate prioritară despre căderea bursei la Tokio, Londra sau Wall Street, ci despre o tragedie în care românii, în alte condiţii politice, nu aveau ce să caute.
            Nici o reacţie. Nici măcar de la El País – El periódico global en español -, primul ziar global din Spania. Există, fără îndoială, există şi libertăţi mutilate.

 
Florinel Enache

O poveste despre suferinţă, devotament şi recunoştinţă.
Cum arata azi viaţa militarului român care a rămas doar cu mâna dreaptă.

Un relato sobre el sufrimiento, devoción y reconocimiento.
Cómo es la vida del soldado rumano que ha quedado solamente con la mano derecha.

  HotNews.ro  Marţi, 26 martie 2013, 10:08 
   Raluca Pantazi








Florinel Enache, militarul român vizitat de curând de Michelle şi Barack Obama la spitalul unde este internat după ce ambele picioare şi mâna stângă i-au fost sfârtecate într-o explozie în Afganistan, este o lecţie de "demnitate, curaj, dragoste pentru familie şi ţară". O spune voluntara care stă lângă el de 10 luni. Se numeşte Lilly Pierce şi a aflat că Florinel Enache este internat în spitalul militar Walter Reed "de la o persoană din comunitatea română". Decizia de a-l ajuta "a fost o reacţie naturală a mea; sunt soţia unui ofiţer al Fortelor Aeriene Americane, m-am născut in România şi un soldat român a avut nevoie de ajutor - deci am acţionat conform moto-ului fundaţiei mele Facta, non verba!", a povestit aceasta pentru HotNews.ro.


De aproape 10 luni Florinel Enache este internat in spitalul militar Walter Reed din Statele Unite, după ce ambele picioare şi mâna stângă i-au fost sfârtecate în timpul exploziei unui dispozitiv improvizat, în Afganistan. Tragedia s-a petrecut în luna mai 2012, pe când militarul român era într-o misiune de cercetare terestră şi de securizare a unui obiectiv pe autostrada A1 din Afganistan.
 

Imediat dupa explozie, militarul român a fost evacuat la Spitalul Militar din baza Lagman, ulterior a fost tratat la un spital din Germania, pentru ca la sârşitul lunii mai a anului trecut să fie transferat la un spital în Statele Unite ale Americii, potrivit publicaţei
Monitorul de Vrancea.


Florinel Enache este din comuna Gura Caliţei, judeţul Vrancea, are 45 de ani şi este tatal unui baiat, elev la un liceu din Focşani, scrie
Ziarul de Vrancea.


Distinguidos señores:
    Hace algún tiempo, don Juan José Millas dedicó su espacio en El País Semanal a un desgraciado evento: un rumano desesperado que se había echado, como por una ventana, desde el balcón del Parlamento. Hay un rumano, más desgraciado aún y confió en la buena pluma del autor para dedicarle algunas líneas. Yo no dispongo de tales privilegios. Les agradezco mucho por la atención.
Darie Novăceanu
Madrid, 15 de abril de 2013
Madrid, 27 de junio de 2013